Cum ma pot retrage dintr-un SRL

 

Conditiile economice dificile din ultimii ani determina tot mai multe societati comerciale sa-si modifice structura actionariatului.  Ce procedura se aplica in cazul in care un asociat renunta sa mai faca parte dintr-o societate sau este nevoit sa o faca ?

Retragerea dintr-o societate comerciala este un drept subiectiv stabilit de lege, drept ce se exercita in conditiile reglementate de lege, dar si in conformitate cu prevederile conventiei dintre parti, actul constitutiv.

Retragerea unui asociat dintr-o societate comerciala este reglementata de prevederile articolului 226 din Legea societatilor 31/1990.

Astfel, conform prevederilor legislative, asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata, se poate retrage din societate:
 • in cazurile prevazute in actul constitutiv;
 • cu acordul tuturor celorlalti asociati;
 • in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
In toate cazurile retragerea devine efectiva, deci opozabila tertilor, doar odata cu inregistrarea ei la Oficiul Registrului Comertului.
Retragerea de comun acord
Atunci cand retragerea se face in cazurile prevazute in actul constitutiv, de regula, o astfel de prevedere din actul constitutiv mentioneaza posibilitatea asociatului care doreste sa se retraga sa notifice o declaratie de retragere tuturor asociatilor urmata de respectarea dreptului de preemptiune a celorlalti asociati.
Cand retragerea unui asociat se face cu acordul tuturor asociatilor, se intruneste Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) care voteaza aprobarea cererii de retragere a Asociatului.
Retragerea conventionala produce efecte intre parti de la momentul aducerii la cunostinta asociatilor notificati a <Declaratiei de retragere> sau la momentul adoptarii valabile a <Hotarari de aprobare> a <Cererii de retragere>, iar fata de terti de la momentul pronuntarii <Rezolutiei de admiterea a dosarului> de catre Oficiul Registrului Comertului competent privind inregistrarea acestor acte.
Retragerea unui asociat dintr-un SRL face parte dintre modalitatile de incetare a raporturilor de asociere si consta in parasirea voluntara a societatii cu consecinta incetarii calitatii de asociat si a rascumpararii de catre asociatii ramasi in societate a partilor sociale ale asociatului retras.
In aceste cazuri, procedura de retragere la Registrul Comertului dureaza aproximativ 7 zile, cu exceptia cazului in care, asociatul retras cesioneaza partile sale catre terti, dupa ce in prealabil a respectat dreptul de preemptiune ale asociatilor ramasi in societate.
In conditiile unei retrageri conventionale, costurile ce se impun la Registrul Comertului pentru inregistrarea procedurii sunt determinate in functie de numarul asociatilor si de aspecte tehnice ale continutului Hotararii AGA de cesiune, iar acestea sunt suportate in functie de acordul asociatilor. Fiind vorba despre o modificare a Actului Constitutiv al Societatii din care se retrage asociatul. In mod obisnuit, costurile sunt suportate de catre asociatii ramasi care au fost de acord cu aceasta retragere si care au interes in a face opozabila catre terti structura noua a asociatilor. Nimic nu impiedica insa asociatii sa suporte proportional aceste costuri, incluzandu-l aici si pe asociatul care s-a retras .
Retragerea judiciara
In cea de-a treia situatia, in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul, asociatul se poate retrage, pentru motive temeinice, doar in baza unei hotarari a tribunalului.
Asociatul se va adresa acestuia (Tribunalului) cu o cerere de chemare in judecata ce va avea ca obiect constatarea retragerii sale precum si plata contravalorii partilor sociale. In aceasta din urma situatie, instanta va decide si cu privire la structura participarii la capitalul social. Neintelegerile grave dintre asociati reprezinta un motiv temeinic in virtutea caruia asociatul se poate adresa instantei de judecata pentru a solicita pronuntarea unei hotarari prin care sa se constate retragerea sa din societate.
Retragerea poate deveni judiciara chiar si in cazul in care exista prevederi in actul constitutiv, dar nu exista un acordul concret al asociatilor in acest sens.
Retragerea dintr-o SRL are natura juridica a unei rezilieri partiale, fie judecatoreasca, in conditiile art. 226 alin. 1 litera c), fie conventionala in conditiile art. 226 alin. 1 literele a) si b). Rezilierea conventionala partiala se realizeaza fie prin denuntarea unilaterala a contractului de societate, fie ca urmare a acordului asociatilor .
Retragerea judiciara va produce efecte de la momentul pronuntarii de catre instanta competenta a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, iar durata poate fi estimata si la ani de zile, avand in vedere cele doua cicluri procesuale in acest caz: fond si apel.
In cazul unei retrageri judiciare, taxele aferente vor fi suportate de catre asociatul care solicita constatarea retragerii sale din societate, precum si plata contravalorii partilor sociale. Singurele costuri care pot fi determinate la acest moment sunt: taxa de timbru pentru constatarea retragerii asociatului 20 lei, iar raportat la plata contravalorii partilor sociale taxa de timbru este in functie de valoarea acestora. La acestea se vor adauga toate celelalte costuri variabile privind onorarii avocati, experti si alte taxe judiciare.
In cazul retragerii pe cale judecatoreasca, instanta va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
Care sunt efectele retragerii si drepturile asociatului retras
Retragerea unui asociat dintr-un SRL produce urmatoarele efecte:
 • pierderea calitatii de asociat a celui care s-a retras; el va deveni tert in raport cu societatea din care s-a retras;
 • pierderea drepturilor ce deriva din calitatea de asociat;
 • asociatul retras are dreptul la o cota parte din patrimoniul societatii sau la o suma de bani care sa reprezinte valoarea acesteia;
 • asociatul ramas raspunde de pierderi si ramane obligat fata de terti pentru operatiile facute de societate, pana la data retragerii.
Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.
Dispozitiile art.224 alin.2, privitoare la excluderea asociatilor, se vor aplica prin analogie, deci asociatul retras nu are dreptul la o parte proportionala din patrimoniul social, ci numai la o suma de bani care sa reprezinte valoarea acesteia. Pentru stabilirea sumei de bani cuvenite asociatului retras este preferabil a se efectua o expertiza contabila.
La retragerea unui asociat dintr-un SRL, asociatii trebuie sa fie atenti la urmatoarele aspecte:
 • sa inregistreze la Registrul Comertului noul act constitutiv;
 • sa acorde acestuia dividendele cuvenite pana la momentul retragerii
 • asociatul care s-a retras raspunde de pierderi si ramane obligat fata de terti pentru operatiile facute de societate pana la data retragerii.

Sursa:http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_34840/Cum-se-poate-retrage-un-asociat-dintr-un-SRL-si-ce-se-intampla-cu-firma-dupa-aceasta-miscare.html#axzz2i8mQDShy

Sigur va mai intereaza si :

 • Mediere in BucurestiMediere in Bucuresti
  Multi oameni au auzit despre mediere pentru divort si/sau partaj, dar nu stiu exact ce este. Simplu spus, medierea este o negociere pentru divort si/sau partaj intre sotii ce divorteaza, care este ...
 • Informare obligatorie despre mediere pentru judecatorieInformare obligatorie despre mediere pentru judecatorie
  Este un principiu fundamental al dreptului procesual civil conţinut de art. 21 din Codul de procedură civilă şi anume că judecătorul are obligaţia de-arecomanda părţilor soluţionarea amiabilă a lit...
 • Protest împotriva modificărilor aduse Legii MedieriiProtest împotriva modificărilor aduse Legii Medierii
  Mediatorii au protestat, marţi, în faţa Parlamentului, împotriva modificărilor aduse legislaţiei în domeniu, pe motiv că acestea îşi propun subordonarea medierii profesiilor juridice, informează Un...
 • Nu ne-am inteles la notarNu ne-am inteles la notar
  Nu ne-am inteles la notar in privinta succesiunii, putem sa ne intelegem la mediator si apoi sa continuam succesiunea la notar ? Paul Dinu - Bucuresti De foarte multe ori mostenitorii nu reus...
 • Medierea in raporturile de muncaMedierea in raporturile de munca
  Mediatorul reprezinta profesionistul care gestioneaza situatiile conflictuale indiferent de zona unde acestea se nasc. Dreptul muncii genereaza o paleta variata de dispute care se pot stinge prin ...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta gratuita de informare despre mediere nu ezitati sa ne contactati la:

e-mail:

mediatormustateanu@gmail.com

NEWSLETTER

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

November 2013
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...