Codul fiscal rescris in 2015

Rescrierea Codului fiscal se va finaliza anul viitor, fapt ce ar permite intrarea in vigoare in 2015, a precizat recent Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor. Si ministrul Finantelor Daniel Chitoiu a declarat saptamana trecuta ca rescrierea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala este aproape finalizata, iar cele doua proiecte vor intra in dezbaterea Parlamentului in sesiunea urmatoare. Anuntul celor doi oficiali vine in contextul in care, in ultimii noua ani, in majoritatea actelor normative care au modificat Codul fiscal se mentioneaza ca acesta va fi republicat si renumerotat.

Codul fiscal, intrat in vigoare la finalul anului 2003, a suferit de-a lungul timpului numeroase modificari, iar consultarea lui a devenit, odata cu trecerea anilor si schimbarile legislative din ce in ce mai dese, tot mai greoaie. Desi mediul de afaceri a cerut de nenumarate ori republicarea actului normativ, acest lucru s-a amanat, ceea ce a facut din legislatia fiscala un adevarat haos. Totusi, in 2013, la zece ani ani de la intrarea in vigoare a actului normativ, acest lucru s-ar putea schimba.

„Rescrierea Codului Fiscal se va finaliza anul viitor, fapt ce ar permite intrarea in vigoare din 2015”, a declarat recent Dan Manolescu, secretar de stat in MFP, se arata intr-un comunicat al Deloitte remis redactiei.

De asemenea si ministrului Finantelor Daniel Chitoiu a precizat saptamana trecuta ca rescrierea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala este aproape finalizata, iar cele doua proiecte, care contribuie la simplificarea fiscalitatii si cresterea competitivitatii fiscale a mediului economic, vor intra in dezbaterea Parlamentului in sesiunea urmatoare, mentioneaza Agerpres.

Conform Costitutiei, Camera Deputatilor si Senatul se intrunesc in doua sesiuni ordinare pe an, una care incepe in luna februarie si se termina pana la sfarsitul lunii iunie, iar a doua, care dureaza din septembrie si pana cel tarziu la finalul lunii decembrie. Astfel, atat Codul fiscal rescris, cat si cel de procedura fiscala, ar urma sa fie dezbatute in Parlament abia din luna februarie.

De noua ani se tot incearca republicarea Codului fiscal

Anuntul ministrului vine in conditiile in care in ultimii noua ani, in majoritatea actelor normative care au modificat Codul fiscal se mentioneaza ca acesta va fi republicat si renumerotat.

Prima astfel de precizare s-a facut pentru prima data, la un an dupa ce a fost publicat Codul fiscal, adica in 2004, in OUG nr. 138/2004, care prevedea la articolul IV:

Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea acesteia prin lege, dandu-se textelor o noua numerotare”.

Aceasta prevedere a fost reluata din 2004 in aproximativ zece acte normative care au modificat in aceasta perioada Codul fiscal.

(Visited 66 times, 9 visits today)

Sigur va mai intereaza si :

  • Modificarile facute in graba la legea medierii dezaprobate de mediul juridicModificarile facute in graba la legea medierii dezaprobate de mediul juridic Incepand din 1 iulie, sedinta obligatorie de informare privind medierea poate fi sustinuta si de judecatori, procurori, notari sau avocati, desi pana acum doar mediatorul era autorizat sa […]
  • Ce documente pot emite mediatorii ?Ce documente pot emite mediatorii ? Toti cei care vor sa inceapa un proces pot face acest lucru doar daca participa, in prealabil, la o sedinta de informare privind medierea, dovada participarii realizandu-se printr-un […]
  • Les journées de la médiation francophone à Bucarest 2013Les journées de la médiation francophone à Bucarest 2013 Trei dintre cele mai cunoscute organizații internaționale în domeniul medierii, Institut de la Médiation dans l’Espace Francophone (IMEF), Institut de Médiation et d’Arbitrage du Québec […]
  • Medierea mediatorilorMedierea mediatorilor În ultimii doi-trei ani, lumea juridică sau, mai bine zis, reflectarea acesteia de mass-media a avut câteva regine, printre care şi una surprinzătoare, medierea. Surprinzătoare datorită […]
  • Obligatia de a merge la mediatorObligatia de a merge la mediator Mediatorii din Bucuresti, ca si ceilalti mediatori din afara Bucurestiului , au prezentat de multe ori cu entuziasm noua lege a medierii ceea ce a dus la o intelegere usor eronata a […]