Centru de informare privind medierea – Bucuresti

IREX ROMÂNIA, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi Consiliul de Mediere au semnat astăzi un acord de colaborare care va facilita organizarea unor acţiuni, programe sau evenimente în cadrul bibliotecilor publice astfel încât acestea să devină centre de informare comunitară privind procedurile de mediere. Medierea este cu 95 la sută mai ieftin decât procedura în fața instanței.

Informarea asupra avantajelor procesului de mediere a devenit obligatorie – din data de 15 februarie 2013 – în mai multe domenii, în mod contrar, acțiunea în instanță fiind sancționabilă cu amendă în anumite condiţii.

Cei care doresc să înainteze acțiuni în instanță sau au deja procese pe rol au şi în prezent obligația de a trece pe la mediator pentru a fi informați despre avantajele medierii și pentru a încerca rezolvarea conflictului în mod amiabil.

Din luna august, însă, cei care nu vor participa la şedinţa obligatorie de informare privind avantajele medierii vor fi sancţionaţi cu respingerea acţiunii ca inadmisibilă, în lumina noilor reglementări.

Prin acest parteneriat, Consiliul de Mediere, ANBPR și Fundația IREX, care implementează proiectul Biblionet, vor putea pregăti cetățenii din comunitățile celor peste 2.000 de biblioteci din țară, intrate în program, cu informaţii referenţiale despre cadrul legal și dinamica procesului de mediere, informează instituțiile partenere, printr-un comunicat de presă.

„Astfel, Consiliul de Mediere va oferi fiecărei biblioteci acces la lista mediatorilor activi din fiecare areal, broșuri și materiale informative despre procedura medierii și va pregăti bibliotecarii în aspecte privind pașii de urmat în acest demers.

Pe termen mediu, acordul va oferi și o bază de informații cuantificabilă, un instrument statistic prin care se va evalua economia de timp și resurse financiare ca urmare a utilizării medierii în comparație cu procesele în instanță. „Două sau mai multe părți aflate în conflict apelează la un specialist calificat – mediatorul- pentru a le facilita comunicarea atunci când negocierile dintre ele au ajuns într-un impas, rolul mediatorului fiind acela de a-i ajuta să construiască împreună consensul atât de necesar într-o înțelegere. Prin aceste demersuri comune, Consiliul urmărește să ofere celor interesați un acces cât mai simplu la informație. Parteneriatul cu bibliotecile publice din România ne permite să atingem un număr mult mai mare de cetățeni cu informații actualizate și sigure”, a declarat Zeno Şuştac, vicepreşedintele Consiliului de Mediere.”, se arată în
comunicat.

„Atunci când vorbim despre mediere, vorbim în primul rând despre încredere. Accesul la informație și faptul că această informație vine de la un centru al comunității, mai exact de la biblioteca publică, ușurează mult întregul demers pentru toți cei implicați într-o acțiune în justiție atât în aspecte de timp, energie, cât și financiare”, a declarat Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet.

„Bibliotecile au crescut mult în ultimii ani, iar informațiile pe care acestea le oferă nu se mai rezumă de mult strict la lista de cărți. Avem din ce în ce mai mulți parteneri care conștientizează rolul pe care bibliotecile publice îl au în comunitate și aleg să își transmită informația prin ele, făcând și viața cetățenilor mai ușoară. Ne bucură acest nou parteneriat și încrederea pe care Consiliul de Mediere o are în instituția bibliotecii de azi”, a declarat Dragoș Neagu, președinte Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).

Medierea poate asigura o soluționare extrajudiciară eficientă din perspectiva costurilor și mai rapidă, realizată prin intermediul unor proceduri adaptate nevoilor parților. Medierea, spre deosebire de un proces în instanță, poate rezulta în acorduri stabilite și respectate voluntar, iar părțile pot menține o relație amiabilă și durabilă.

Proiectul Biblionet este o inițiativă a Fundației Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani și își propune facilitarea accesului la informație prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

În România sunt 2.876 de biblioteci în cele 41 de județe, dintre acestea, 89% sunt instituții de dimensiuni mici, localizate mediul rural. Programul Biblionet a dotat deja peste 2.000 de biblioteci locale cu peste 9.000 de calculatoare și echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet și a instruit peste 2.600 bibliotecari pentru a iniția și asista utilizatori în accesarea informației.

Pentru mai multe informații despre program accesați: www.biblionet.ro

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 37 times, 17 visits today)

Sigur va mai intereaza si :