Actul de divort

 

mediereInceputul unei casatorii in Romania se bazeaza pe doua componente cu identitatati si cerinte total diferite cu pretentia de a fi gandite una in completarea celeilate.

Casatoria religioasa .

Casatoria religioasa sau cununia religioasa este forma prin care doua persoane cu convingeri religioase, in cadrul unui ritual specific fiecarei religii in parte, isi exprima unul celuilat juraminte de dragoste si respect pe tot parcursul vietii.

Cununia religioasa este forma traditionala de casatorie ce vine din cele mai vechi timpuri, de atunci cand nu existau forme statale, legi sau contracte scrise, contractul la acea vreme fiind reprezentat de juramintele in fata divinitatii, iar teama, dragostea si respectul fata de divinitate repezenta forta executorie a contractelor, cum este si cazul contractului cu dreptul si obligatii pe care il presupune casatoria.

Casatoria civila

Casatoria civila sau cununia civila este transformarea contractului in vederea casniciei, exprimat initial prin juraminte, in forma sa scrisa,  pe baza legilor statale. Casatoria civila se doreste a fi o completare juridica a casatoriei religioase. Certificarea casatoriei civile este concretizata de un document numit certificat de casatorie. Odata modernizat Statul Roman, pentru sustinerea casatoriei au fost emise legi care au definit o serie de drepturi si obligatii ce decurg de pe urma semnarii certificatului de casatorie. Singura problema ce trebuie evidentiata aici este aceea ca partile in cele mai multe cazuri nu cunosc conditiile legale ale casatorie la momentul angajamentului si semneaza certificatul de casatorie pe fond emotional, actiunea fiind bazata numai pe dragostea fata de partener. Procedura si documentatia prevazuta de intocmirea casatoriei civile nu prevede instiintarea partenerilor de drepturile si obligatiile pe care le presupune aceasta.

Putem spune, prin urmare, ca o cununie civila este un contract standard stabilit de stat si nu negociat de parti,  intre doua persoane de genuri diferite in vederea convieturi intr-o relatie de tip familial.

Nu insist sa demonstrez ca un astfel de contract special impus poate fi interpretat drept un abuz din partea statului, atata timp cat in ultimii ani legislatia a introdus instrumente ce pot corecta aceasta nedreptate, cum ar fi Conventia Matrimoniala, cunscuta si sub numele de Contract Prenuptial. O alta corectura adusa acestui abuz a existat in legislatia din Romania, timp de cativa ani, prin netimbrarea lichidarii regimului matrimonial prin acord. In prezent s-a revenit aspura acelei prevederi, dar speram ca nu pentru foarte mult timp. Partajul in urma divortului presupune impartirea bunurilor si nu un transfer de bunuri pentru a trebui sa fie supus timbrarii. In plus, in cazul in care reprezentatii statului trebuie sa judece neintelegerea partilor, se justifica timbrarea, dar, atunci cand partile au un acord si solicita numai un document care sa le consfinteasca intelegerea, plata taxei de timbru este un exces pe care statul inca il practica la ora actuala.

Desfacerea castoriei – Divortul - Actiunea de divort

Desfacerea casatoriei presupune anularea contractului de convietuire in relatia de tip familial .

Renuntarea la contractul matrimonial trebuie certificata si inregistrata de un reprezentant al statului.

Neintelegerile dintre parteneri cauzate de anularea contractului matrimonial se pot judeca de catre reprezentatii statului prin renuntarea partilor la acest drept sau se pot armoniza prin mediere.

Ca sa intelegem diferenta intre divortul la judecatorie si divortul la mediator, am putea sa ne intoarcem la fundamentul casatorie. Daca acceptam casatoria ca fiind cladita pe juraminte de dragoste si respect reciproc putem spune ca medierea permite sotilor sa isi pastreze odata cu divortul unul din cele doua juraminte spuse in fata divinitatii sale .

Daca odata cu divortul in instanta partile isi pierd si respectul reciproc, impreuna cu dragostea, prin mediere partile accepta ca dragostea nu mai exista, dar respectul a doi oameni care si-au impartit candva propria viata trebuie sa continue. Iar acest respect continua prin negocierea pe baza intereselor a regimului matrimonial, prin stabilirea custodiei comune a propriilor copii si prin pastrarea confidentialitatii asupra neintelegerilor ce au condus la hotararea de a convietui separat unul de celalalt.

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact  .

Mediator  Petru Mustateanu - Bucuresti  2013

Sigur va mai intereaza si :

  • NU vreau sa divortez !NU vreau sa divortez !
    Nu vreau sa divortez, nu imi doresc sa divortez, nu stiu cum sa scap de divort, ce este de facut? Nu vreau sa divortez, nu vreau sa imi las copii fara ambii parinti, refuz divortul,  imi vreau f...
  • Ce fac daca fosta sotie nu ma lasa sa imi vad copilul ?Ce fac daca fosta sotie nu ma lasa sa imi vad copilul ?
    Parintele care nu respecta dreptul de vizitare al celuilalt fost sot poate fi executat silit ! A. Modalitatea prin care se efectueaza desfacerea casatoriei este foarte importanta avand in vedere e...
  • Mediator Bucuresti PretMediator Bucuresti Pret
    Este important de stiut faptul ca la mediator nu exista o grila de tarife pentru mediere pe care sa o expunem ca la frizerie ori coafor. Medierea fiind o profesie liberala presupune  onorarii, ca s...
  • Divort Notar ?Divort Notar ?
    Divortul  in mod normal ar putea fi finalizat in maxim 30 de zile, potrivit Noului Cod Civil, daca sotii se inteleg in cadrul unui birou de mediator cu privire la toate aspectele separatiei, atat l...
  • La cine raman copiii dupa divort ?La cine raman copiii dupa divort ?
    -Odata cu discutia despre divort problema copiilor devine una stringenta . Termenul de incredintare minor dispare, locul acestuia fiind luat de o solutie moderna si adaptata necesitatilor copiilor ...
 

Leave a Reply

Translate this site:
ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP - STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR - Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la:
-Tel:0768.511.900

Mediator Bucuresti

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.

August 2014
M T W T F S S
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Intrebarea mediatorului:

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...

PROGRAM MEDIERE BUCURESTI

MEDIATOR